Hypercholesterolemie


Wat is cholesterol?
Cholesterol is een vetachtige stof welke het lichaam nodig heeft en voor het grootste deel zelf maakt en voor een klein deel met de voeding binnen komt. Alle dierlijke voeding bevat cholesterol. Cholesterol wordt in het bloed door 2 soorten deeltjes getransporteerd. Het LDL en het HDL. De lever maakt deze cholesteroltransportdeeltjes aan.


Goed en slecht cholesterol?
Het LDL houdt het cholesterol in het bloed om vervolgens daar waar het nodig is in het lichaam naar toe te brengen. Het zorgt o.a. voor het dichtslibben van de bloedvaten. Het wordt ook wel het slechte cholesterol genoemd. Het HDL daarentegen brengt het los rondzwemmende cholesterol naar de lever waar het via de gal ons lichaam kan verlaten. Dit noemt men het goede cholesterol. Hoeveel LDL en HDL een lichaam aanmaakt is afhankelijk van het metabolisme van het lichaam.


 

Voeding en de invloed op LDL en HDL
Voor een kleiner deel kan de voeding meehelpen het LDL te verlagen en het HDL te verhogen. Harde vetten(roomboter, volvette kaas, worst, vet vlees, chocolade, kokosvet) stimuleren de aanmaak van LDL en zachte vetten(noten, vette vis, dieetmargarine, dieethalvarine, olie, vloeibare bak- en braadvetten) stimuleren de aanmaak van HDL.

 

 


 

Triglyceriden

Naast cholesterol bevindt zich in het bloed ook triglyceriden (TG). Dit zijn de los rondzwemmende vetten in het bloed. Door het eten van veel harde vetten, suiker en het drinken van alcohol wordt het triglyceridengehalte verhoogd. Ook verminderde beweging veroorzaakt een verhoogde TG waarde. Een te hoog TG gehalte kan een LDL waarde beïnvloeden, deze stijgt.


Wat is een verhoogd cholesterolgehalte?

licht verhoogd :

5,0  -  6,4

verhoogd :

6,5  -  7,9

sterk verhoogd :

>  8,0


Andere streefwaarden:

Het LDL moet :

<  2,5 zijn

Het HDL moet :

>  1,0 zijn

Het TG moet :

<  2,0 zijn


De voedingsadviezen zijn niet alleen gebaseerd op het gebruik van de juiste vetten echter ook op een gezonde voeding en voldoende beweging.